“I just created this dope website with Wix”, said no one ever!

Waarom je nooit een bedrijfswebsite mag maken met Wix

Heb je ooit een Wix website gemaakt en gemerkt dat je geen bezoekers hebt? Of misschien probeerde je een website te maken via Wix en zag de preview van de template er prachtig uit? Maar: de uiteindelijke website ziet eruit alsof je je driejarige kleuter een muis hebt gegeven en gevraagd om wat willekeurig te klikken.

Als digital agency krijgen we soms de vraag van klanten waarom ze niet gewoon een website kunnen bouwen met Wix. Wanneer je voor het eerst naar de DIY-websitebuilders zoals Wix kijkt, ziet alles er veelbelovend uit. Je betaalt elke maand een betaalbare prijs en je hebt je eigen webstek voor je bedrijf.

Wanneer je iets dieper onder de motorkap gaat kijken, zal je zien dat niet alles rozengeur en maneschijn is. Meestal eindig je met een lelijke website die bijna geen bezoekers aantrekt.

Waarom je Wix best niet gebruikt.

We vertellen onze klanten altijd dat een website bouwen heel gelijkaardig is aan het bouwen van een huis. Voor beide heb je een team van specialisten nodig. Je hebt een architect nodig, metselaars, stukadoors, interieurarchitecten, ingenieurs. Wanneer je een website met Wix bouwt, bouw je je eigen huis. Ook al zal het er niet altijd slecht uitzien, er zullen ongetwijfeld structurele problemen aanwezig zijn. Op het einde zal het je daarom ook een pak meer kosten. Zowel financieel als in tijd.

1. Slechte gebruikerservaring

De belangrijkste reden waarom je best niet zelf je website bouwt, is omdat je geen expert bent in de gebruikerservaring die een klant verwacht. Er is een gedetailleerd proces dat we volgen wanneer we een website opbouwen. Vooraleer de designers beginnen ontwerpen, wordt een user experience plan gemaakt. Een “architect” tekent de grondplannen uit, waardoor de toekomstige bezoeker een zo goed mogelijke ervaring heeft op jouw website. Je leidt hem naar de juiste plaatsen, geeft hem met de informatie waar hij op dat moment naar op zoek is en maakt het gemakkelijk om contact op te nemen met jou.

Daarnaast zal je door de vaste template ook aan ‘brand recognition’ verliezen, je merk verwatert omdat je een van de velen bent. Je springt er niet uit, niemand onthoudt je merk en daardoor verlies je potentiële klanten.

2. Snelheid en veiligheid

Een van de belangrijkste aspecten van je website is dat hij snel en veilig is. Een snelle website zorgt ervoor dat zoekmachines zoals Google je hoger zullen plaatsen tijdens zoekopdrachten. Wix en andere DIY websitebuilders hosten je website op één server met een heleboel andere websites waardoor de snelheid snel kan dalen.

Wanneer één website gehackt wordt op zo’n server zullen andere websites op deze server gevoeliger zijn om ook gehackt te worden.

3. Gebrek aan SEO

SEO staat voor Search Engine Optimization. Het is het optimaliseren van inhoud (on-page optimalisatie) EN code (off-page optimalisatie) om makkelijker gevonden te worden. Daar wringt het schoentje bij Wix. Wix scoort uitermate slecht op gebied van SEO omdat je geen controle hebt over de off-page optimalisatie. De vele gelijkaardige websites die gemaakt zijn met een van de 500 templates hebben een heel gelijkaardige opbouw. Google zal dit heel snel beschouwen als niet-unieke content waardoor je ranking zal dalen.

Indien je niet gevonden wil worden op het net, dan is Wix iets voor jouw bedrijf!

4. Gelimiteerde functionaliteit

Heel vaak hebben DIY websites een limiet op het aantal pagina’s, bestanden of producten die geplaatst kunnen worden. Mits een meerkost kan dit opgelost worden, maar ook dit zal op de lange termijn duurder zijn dan een professioneel gemaakte website.

Betaal je die meerkost niet, dan zal je alle content op een paar pagina’s moeten krijgen. Hoe meer pagina’s je website bevat, hoe hoger zoekmachines die zullen plaatsen in hun ranking.

5. Website advertenties

Op veel Wix websites zie je een advertentie van Wix om bezoekers aan te sporen om ook een website met dit platform te maken. Dit is uiteraard nefast voor de uitstraling van jouw bedrijf. Als je dit niet wil, moet je alweer bijbetalen.

6. Niet uniek

Zoals eerder aangehaald, heeft Wix ongeveer 500 templates voor het maken van een website. Wix heeft meer dan 90 miljoen gebruikers. 500 templates lijkt misschien veel, maar verspreid over 90 miljoen is dit bitter weinig. Kies je een template, dan is de kans groot dat 1,8 miljoen gebruikers hetzelfde template gebruiken. Wil je met je bedrijf net zoals die bijna twee miljoen anderen zijn, of wil je in het oog springen?

7. Geen mogelijkheid tot optimalisatie

Indien je je website wilt optimaliseren qua snelheid en SEO, dan is dit bij Wix onmogelijk. Elke succesvolle website heeft een onderhoud nodig om nog meer bezoekers aan te trekken en hun ervaring zo positief mogelijk te maken. Het bespaart je alvast veel tijd omdat je dit met Wix niet kan doen..

8. Geen migraties

Stel, je gaat toch voor Wix, maar na een paar jaar beslis je om je website op een WordPress motor te bouwen. De inhoud die je al die jaren hebt opgebouwd kan niet uit het systeem gehaald worden om over te plaatsen op een nieuwe website. Alles moet handmatig gekopieerd en opgeslagen worden..

Conclusie

Het is belangrijk dat je een professionele website hebt voor je bedrijf. Een handige site die je zelf of een werknemer kan aanpassen. Je moet sowieso in staat zijn om gemakkelijk foto’s aan te passen, teksten toe te voegen, nieuwe blogartikelen te schrijven, …

We raden daarom WordPress aan als motor voor jouw Content Management Systeem, gecombineerd met onze jarenlange expertise in gebruiksvriendelijkheid, design, websitedevelopment en optimalisatie.